Arn – Tempelridderen og Elena sin slektning…

I dissa dager går «Arn – Riket ved veiens slutt» på Canal Digital. Detta e oppfølgeren til den første filmen om Arn, «Arn – Tempelridderen». Begge filmene er basert på Jan Guillou’s trilogi om Arn Magnusson fra 1100-1200 tallets Sverige.

Fra Wikipedia:
Arn Magnusson
, på fransk Arn de Gothia – Arn av Götaland, hans tempelriddernavn, og på arabisk Al Ghouti, er hovedpersonen i boka. Han er sønn av Sigrid og Magnus, og tilhører dermed Folkungætten Trilogien følger tiden kronologisk fra han er i morens mage til han dør. I løpet av trilogien vokser han opp, delvis på gården Arnes, delvis på klosteret på Varnheim og delvis på Schola Vitae. Da han kommer ut fra klosteret og hjem til faren igjen, forelsker han seg i Cecilia Algotsdotter. Imidlertid elsker de før de gifter seg, og for dette blir de dømt til 20 års bot hver, som Arn må tilbringe som tempelridder i Det hellige land. Han kommer så tilbake, gifter seg, og innfører samtidig nye skikker og metoder der han bygger sitt hjem. I løpet av livet har han lært mye mer enn normale mennesker gjør, både med tanke på kunnskap og klokhet. Han har, i bøkene – mye takket være sin oppvekst i kloster, hvor han lærte selvinnsikt og å gjøre hva som ifølge den kristne tro var rett, annet som livserfaring etter mange år i Tempelriddernes orden – både en fornuftsans og en samvittighet som tilsynelatende overgår de fleste andres.

Magnus Måneskjöld er i trilogien Cecilias og Arns første barn og eneste sønn. Han er basert på en virkelig person, Magnus Minnesköld. I boka oppdras han av Birger Brosa, ettersom hans mor er plassert i kloster og faren kjemper i Det hellige land. Han blir senere drept i slaget mot danskene i år 1210, ved at han ikke følger Arns plan slik den skulle utføres, og dermed blir drept av piler fra folkungenes egne styrker.

Magnus ble senere far til Birger Jarl gjennom sitt andre eksteskap med Ingrid Ylva. Birger Magnusson ble etter at jarlen Ulf Fasi ble styrtet i 1247-1248 Sveriges egentlige hersker inntil sin død i 1266.

Iht Erikskrøniken grunnla Birger Jarl byen Stockholm foruten at han også grunnla Tavastehus Slott i 1250.

Elena er faktisk etterkommer etter den historiske personen Magnus «Minnesköld» Bengtsson Folkunga. Hvordan ser dere her!