Baroniet Rosendal og ho Lill…

Dem av dokker som har hørt om «Baroniet Rosendal» i Kvinnherad kommune veit at detta e en flott plass med ei spesiell historia. At ho Lill e en av slektningan tell ho «Karen Andersdatter Mowatt» fra 1658 – den gangen Norges rikeste arving, vesste dokker nok ikkje!

25.02 2009: Baroniet Rosendal - og Lill

25.02 2009: Baroniet Rosendal – og Lill

Karen sin bestefar – han Anders Andrew Mowatt til Hovland va nemlig Lill sin 11. tippoldefar! Ho Karen gifta sæ med han Ludvig Rosenkrantz, en stolt men fattig dansk høyadelsmann.

Våpenskjoldet tell den danske Rosenkrantz-slekta som Ludvig fiksa opp da han blei utnevnt tell Baron.

Våpenskjoldet tell den danske Rosenkrantz-slekta som Ludvig fiksa opp da han blei utnevnt tell Baron.

Som bryllupsgave fikk de gården Hatteberg i Kvinnherad, og her bygde de sett slott. Selv om slottet og godset var før små før et baroni fikk Rosenkrantz sin tittel i 1678 på èn betingelse: kun sønnan skulle arve tittelen. Ettersom tre av de fire sønnan av han Ludvig Rosenkrantz døde i krig, fikk den yngste, han Aksel Rosenkrantz, Rosendal som arv. Hans to unga døde tidlig og godset falt tell den danske kongen.

Fra 1745 fikk Rosendal nye eiera, og ble Rosenkroneslekta sett nye stamhus, inntell Universitetet i Oslo fikk det i gave i 1927. Den Weis Rosenkroneske Stiftelse, knytta til Universitetet i Oslo, har i dag eieransvar før slottet, parken, hagen, og den tilhøranes «Avlsgård».

Les meir om Baroniet Rosendal og folkan som starta det her!

1 kommentar

    • Sunniva9 august, 2009 kl 22:52

    Er også i slekt med Karen Mowatt

Kommentarer er avslått.