Os-kruna – ei bryllupskrona laga av Lill sin tipptippoldefar Johan Daniel Widsteen på 1800-tallet

Ranga Nybø med Os-kruna på hodet ved sitt giftemål i 1910

Lill sin tipptippoldefar, Johan Daniel Widsteen døde i 1865. Av yrke var han Gullsmed. Johan Daniel tok mesterbrev i Bergen under en gullsmed som het Peder Michael Blytt.

Et av klenodiene Johan laget på bestilling var den såkalte Os-kruna som dere ser pryde hodet til Ragna Sofie Nybø (23.5.1886–11.12.1973) som brukte den da hun giftet seg med Offiser, målmann og lokalhistoriker Edvard Os i 1910.

Ragna var bestemor til Benik Os som er årsaken til at vårt kjennskap til denne flotte krona. Bendik etterlyste etterkommere av Johan Daniel Widsteen og fant veien til oss via Blix Dahle Slektsforum hvor Widsteen-slekta er behørig dekket siden Lill’s mors farmor, Sofie Jakobine fra Skorpa i Bø i Vesterålen er vår nærmeste med Widsteen-navnet.

Selv om det heldigvis ennå er mange år til vår datter og 3xtippoldebarn av Johan Daniel, Elena skal smies i hymnens lenker kunne Bendik glede oss med at hun nå står på listen over de som kan få låne Os-kruna når dagen kommer. Hvem tror dere fikk opp prinsessefaktoren da hun så dette???

Nok et eksempel på at slektsforskning er til glede og nytte  🙂

1 kommentar

    • Bendik Os5 november, 2013 kl 21:46

    Da er boka om Os-kruna og andre kruner i Nordfjord ferdig fra forlaget. Jeg har skrevet en historie om gullsmed Johan Daniel Widsteen, om brudeskikker, om Os-kruna og laget en oversikt over 25 andre brudekroner som befinner seg i Nordfjord.

    Boka kan bestilles direkte fra meg, den koster 350,- inkl mva. I tillegg kommer frakt/porto. Bruk min mailadresse: bendikos50@gmail.com

    Den kan også bestilles direkte fra forlaget: kolofon.no. Der vil den ligge fremme i forlagets nettbutikk

Kommentarer er avslått.