HP-41CX – perfekt for kontoret, selv etter 40 år

En HP-41C som fløy på ni tidlige romfergeoppdrag er utstilt i National Air and Space Museum i Washington, D.C. HP-41Cs med noen spesielle maskinvarekonfigurasjoner (tillegg av borrelås, pre-produksjonstidsmodul og høyere pipelyd , samt fjerning av deler hvis utgassing kunne forårsake forurensning) ble utført på tidlige Shuttle-oppdrag med det formål å utføre verdslige, men nødvendige beregninger, for eksempel å beregne endringen til tyngdepunktet på grunn av drivstofforbruk. HP-41C ble også programmert til å håndtere beregninger som vanligvis utføres av hoveddatamaskinen, for eksempel å bestemme tenningstider for re-entry, i tilfelle en hoveddatamaskinfeil.

På mitt kontor i Andøya Space har jeg to slike. En 41-CV som originalt tilhørte en gammel venn fra tiden i Forsvaret, men som kom til meg via en annen gammel bekjent fra samme tid, også han i Forsvaret. Den siste, og den som brukes daglig er en 41-CX med kortleser som jeg kjøpte via eBay for lenge siden. Kortleseren fulgte dog med den CVen som allerede nevnt.

Astronaut Sally Ride under mission STS-7 med tre HP-41C flytende I lufta bak henne