Moby Dick – ikke bare eventyr

Av I. W. Taber – Moby Dick – edition: Charles Scribner’s Sons, New York, Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11179929

Historien om hvalen Moby Dick er ikke bare et eventyr, eller en hyggelig hval i Donald Ducks verden. Nei, det er faktisk basert på en høyst reell hendelse og en høyst reell hval. Historien de fleste kjenner til – om hvalen Moby Dick er nok fra romanen fra 1851 av den amerikanske forfatteren Herman Melville (1819–1891).

Denne historien, som også er tatt inn i Donald Duck sin verden er basert på opplevelsene til George Pollard Jr. (1791-1870) som var kapteinen til hvalfangerskutene Essex og Two Brothers, som begge sank. Pollards liv, inkludert hans møte med spermhvalen som sank Essex.

By Le grand Cricri – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22120646

Essex forlot Nantucket i Massachusetts i USA den 12. august 1819. Etter en vanskelig seilas rundt Cape Horn i Sør-Afrika kom hvalskuta Essex til Stillehavet i januar 1820. Den 20. november 1820, i et fjernt område av havet, ca. 1500 sømil (2800 km) vest for Galapagos-øyene, ble Essex angrepet to ganger av en stor spermhval, beregnet til å være 26 meter lang.

I 2011 klarte marinarkeologer å identifisere vraket av hvalfangstskuta Two Brothers, som sank etter å ha gått på et rev i Stillehavet i 1823.

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127700

Pollard overlevde møtet med hvalen, og fikk kommandoen på Two Brothers, som altså også sank under beina på ham. Denne hvalfangeren er berømt fordi skutas kaptein, George Pollard Jr., noen år tidligere hadde ført fartøyet Essex, som også ble rent i senk av en rasende hval. Kapteinens dramatiske historie inspirerte Herman Melville til å skrive romanen «Moby Dick».