Notater |
- Fra Skorpa i Bø i Vesterålen kom ho KarenMaria Olsdatter (Lill si tipptippoldemor), født i 1823, død i 1901. Hob va den første vi støtte på med samiske foreldra på Lill si sia. Ho Kaaren hadde et utnavn - Finn-Karen. Detta skyldes ganske enkelt at Karen si mor, ho Ane Erlandsdatter, født på Klaksjord i 1790, va same. Ane sin far, han Erland Pedersen står nemlig oppført som “finn” i folketellinga før Klaksjord i 1801. Lill sin onkel på mor-sia, han Idar Iversen huske ennu historien om ho “Finn-Karen”.
Om gården Jørland
GÅRDEN
Gården strekker seg fra grensa mot Sommarland/Rygge i nord og over eidet sør til Jørnfjorden. Nabo i vest er Verhalsan, i sør grenser gården til Skorpa og Haugsnes, mens den i øst går til kommunegrensa til Sortland. (Hadsel, før 1964.)
Flere vatn hører til gården, blant anna Jørlandsvatnet, som ligger nede ved innmarksområdene og er rikt på fisk
Da Jørland ble skilt fra Øksnes, Nordland, Norge
Jørland og nabogården Verhalsan hørte til Øksnes før1866. Det innebar skattlegging og kirkesøkning i Øksnes, og begge deler var knytta til plikt. Turen til kirka blei strevsom og risikabel etter at Vestbygda i Øksnes mista det siste korshuset (i Finnvågen), og Jørlands-folket måtte reise heilt til Skogsøya for å komme i kirka. Derfor søkte de heller til Bø-kirka, som lå mye nærmere, men det førte til refs fra Øksnes-presten i flere tilfeller. Rolv Straume forteller i BB I, s. 240, at det var ho Karen på Jørland som slo i bordet og forlangte at Jørland skulle tilhøre Bøi: "Då Karen Olsdotter, Jørland -g.m. Erik Johnsen - i 1860 skulle få døpt vesle Maria Karolina, var dei også utei hardt ver, og det var berre så vidt dei klara seg. Då sa Karen at ho skulle ikkje heite Karen om ikkje Jørland skulle høyre til Bø. Ho gjekk til presten, den vensæle Fr. N. Jensen, og fekk han til å ta seg av saka.4. sept. 1862 hadde dei oppe på møte i Øksnes kommunerepresentasjon "Skrivelse fra Sognepræsten i Bø og Bø Kommunerepresentasjons Erklæring angaaende Hensiktsmæssigheden af en Deel Gaardes Omflyttelse fra Øksnes til Bø Prestegjeld. " Og presten Jensen hadde då ikkje berre nemnt Jørland, men også Veirhalsen, Kroghougen, Sørrygge, Sommerland, Krogbjerget, Andsletten og Mykland som helst burde "omflyttes". Efter lang og inngåande "debat" sa Øksnes kommune-representasjon seg einrøystes samd i at "Jørland og Veirhalsen bør henlegges fra Øksnes til Bø hovedsogn". Men "Gaardene Kroghougen, Sørrygge, Sommerland, Krogbjerget, Andsletten og Mykland bør som hidtil henhøre til Øksnes Præstegjeld". I kallsboka for Øksnes står: "Gaardene Jørlland og Veirhals blev ved kgl. res.af 23. Septbr.1865 overflyttet fra Øksnes til Bø fra1. Januar 1866. "Historia er trolig sann, og det erinteressant å se at de gårdene som nevnes i presten Jensen sitt brevi 1862 virkelig blei lagt til Bø omlag ethundreår seinere som følge av Schei-komiteens arbeid. Men da kom også Sundan og Nord-Rygge med, de gårdene som lå nærmest sentrale deler av Øksnes - sjøvegen.
|